il·lusrtració Miguel A. Giner Bou

Activitats comunes a l'Oepli

El ClijCAT és una de les quatre seccions (Galix: www.galix.org, Galtzagorri Elkartea: www.galtzagorri.eus, ClijCAT  i Consejo General del Libro http://consejodellibro.org/) de l'OEPLI www.oepli.org (Organización Española para el Libro Infantil y Juvenil), que periòdicament s'encarreguen d'organitzar de forma conjunta i comuna un seguit d'activitats. Entre elles, s'inclouen premis de literatura i d'il·lustració, congressos i mostres internacionals sobre aspectes diversos del llibre infantil i juvenil i actes de celebració anual.

Dia Internacional del Llibre Infantil 

Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món sencer ret homenatge al llibre infantil. El ClijCAT en fa la difusió i coordina les adhesions a la celebració de les biblioteques i llibreries de Catalunya, Illes Balears i País Valencià.

dia internacional

Fam de mots


On jo visc, els arbustos es tornen verds a finals d’abril o principis de maig. Al cap de poc temps, s’omplen de crisàlides de papallones, que llueixen com vetes de cotó o cotó de sucre. Les erugues devoren els arbustos fulla rere fulla, fins a deixar-los despullats. Quan les papallones surten de les seves crisàlides, arrenquen a volar, però els arbustos no queden destrossats. Quan arriba l’estiu broten de nou, i així una vegada i una altra.
Aquesta és la imatge d’un escriptor, la imatge d’un poeta. Són corcats, esgotats per les seves històries i els seus poemes, les quals, un cop finalitzades, emprenen el seu propi vol, refugiant-se en els llibres i trobant els seus lectors. Això no deixa de repetir-se.
Què passa amb aquestes històries i aquests poemes?
Conec un noi que el van haver d’operar dels ulls. Després de l’operació, van passar dues setmanes durant les quals només se li va permetre estar estirat sobre el costat dret, i després d’allò, un altre mes durant el qual no va poder llegir res. Quan va tornar a agafar un llibre, mes i mig després, va sentir com si estigués recollint mots a cullerades, gairebé menjant-se’ls.
I conec una noia que ara és mestra. Em va dir: pobres d’aquells nens als quals els seus pares no els llegien llibres.
Les paraules en els poemes i en els contes són aliment. No aliment per al cos, res que pugui omplir l’estómac. Són aliment per a l’esperit i per a l’ànima.
Quan l’home té gana o set, se li encongeix l’estómac i se li eixuga la boca. Busca trobar alguna cosa per menjar, un tros de pa, un plat d’arròs o de blat, un peix o un plàtan. Com més afamat està, més se li estreny la mirada; ja no veu altra cosa que allò que el pot satisfer.
Tanmateix, la fam de mots es manifesta de manera diferent: com una tristesa, com una empatia, com una arrogància. Les persones que pateixen aquest tipus de fam no són conscients que les seves ànimes estan tremolant, que estan passant pel seu costat mateix sense haver-hi parat esment. Una part del seu propi món se’ls en va de les mans sense ells adonar-se’n.
Aquest tipus de fam és la que sacien els poemes i les històries.
Existeix, malgrat això, esperança per a aquells que mai han satisfet aquesta fam de mots?
Sí. Aquell noi llegeix gairebé cada dia. La noia que és mestra llegeix contes als seus alumnes cada divendres, cada setmana. Si alguna vegada se n’oblida, els infants no triguen a recordar-li-ho.
I què passa amb l’escriptor, amb el poeta? Amb l’arribada de l’estiu, tornaran a verdejar. I una vegada més seran engolits per les seves històries i poemes, que acabaran volant en totes les direccions, igual que les papallones. Una vegada i una altra.


Escrit per Peter Svetina
Il·lustrat per Damijan Stepancic
Traduït per Natàlia Martínez
Corregit per Jordi Ferré i Ybarz

Descarregar el cartell i el missatge


logo hightail
Biennal d'il·lustració de Bratislava 

La gran mostra internacional d’il·lustradors de llibre infantil i juvenil d’arreu del món.
Il·lustradors del Països Catalans participants en la darrera edició (2007) http://www.bib-slovakia.sk/
Anna Mongay, Carmela Mayor, Montse Tobella, Lluís Farré, Tàssies, Mabel Piérola, Cristina Duran, Gerard Miquel Rosselló, Purificación Hernández, Aitana Carrasco, Paula Alenda, Pep Brocal, Txell Darné.

Congressos

Trobades d'especialistes en els aspectes més diversos relacionats amb el llibre infantil i juvenil.

Llista d'honor de l'Ibby 

Els millors llibres infantils i juvenils del bienni pel que fa a text, il·lustracions i traducció.
Llibres catalans incorporats a la Llista d’Honor (2008) http://www.ibby.org/index.php?id=270&L=3
Modalitat il·lustració: JOVÉ, Josep M.; THA. L'home del sac. La Galera/Cercle de Lectors.
Modalitat traducció: BROBÉTY, Anne Lise. El temps de les paraules en veu baixa. Traducció de  Pau-Joan Hernández. Barcanova.

Premi Andersen

El «Nobel» de la literatura infantil i juvenil. Per consultar els candidats:  http://www.ibby.org/index.php?id=273&L=3

Premis Lazarillo

Prestigiosos premis de creació literària i il·lustració, d’àmbit estatal. Són els degans de l’Estat espanyol.
Bases del Premi Lazarillo

Activitats i assessorament per a altres entitats

Museu d’Arqueologia de Catalunya: Exposició D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana. L’exposició es va inaugurar el mes de març de 2004 i encara continua itinerant. Actualment es pot veure al Museu del Prat (Centre Cultural Torre Balcells, El Prat de Llobregat), del 5 de maig al de juny de 2008
Museu d’Arqueologia de Catalunya: Bibliografia de llibres infantils i juvenils per a l’exposició Europa al final de la Prehistòria. Les grans fulles de sílex.
Del 3 d’abril al 15 de juny de 2008. www.mac.cat
Biblioteques de Barcelona: Què llegim? Espai de trobada adreçat a pares, mares i educadors, on un especialista en literatura infantil del ClijCAT presenta i recomana seleccions temàtiques de llibres sobre aspectes de l’entorn de l’infant (amistat, escola, tolerància, pors, etc.).

CONSELL CATALÀ DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL
Mallorca 272 1ª, 08037 BARCELONA
93 487 45 25
clijcat@clijcat.cat

Contacte Avís legal Política de privacitat Política de cookies Usuaris
shit-porn.netjavscat.netjavscatting.com